Blog

14 december 2016

Gratis Rechtshulp in BaLaDe verloopt vlotjes

Sinds 10 november 2016 kunnen rechtzoekenden elke donderdagavond van 18.00 uur tot 21.00 uur in BaLaDe terecht voor gratis juridisch advies. Het inloopspreekuur op de donderdagavond wordt druk bezocht en verloopt vlotjes. De vrijwilligers, waarvan het merendeel uit studenten rechtsgeleerdheid bestaat, zijn zeer enthousiast en gemotiveerd om de medemens juridische bijstand te bieden.
Niet alleen vele buurtbewoners van BaLaDe, maar zelfs ook rechtzoekenden uit de omringende dorpen zoals uit Drunen, zijn al naar het inloopspreekuur gekomen. Sommigen van hen nemen zelfs plaats in het Grand-Café De Kansenfabriek op de begane grond om aldaar wat te eten en te drinken alvorens zich juridisch te laten adviseren.Zodra de rechtzoekende op het inloopspreekuur komt, doet men zijn of haar verhaal en wordt er getracht het juridisch vraagstuk op te lossen. Indien het een té complex juridisch probleem betreft dan wordt de rechtzoekende verwezen naar een advocaat die op dat desbetreffende rechtsgebied deskundig is. Deze advocaat kan de rechtzoekende in dat geval op basis van een zogenaamde ‘toevoeging’, die door de Raad voor Rechtsbijstand wordt verstrekt, bijstaan. Dit wordt in de volksmond ook wel genoemd ‘pro deo’. We hebben tenslotte vaak te maken met rechtzoekenden die niet de financiële middelen hebben om een dure advocaat in te schakelen. Hoe dan ook zullen de rechtzoekenden die bij BaLaDe op het inloopspreekuur komen altijd verder op weg worden geholpen.De juridische vragen van de rechtzoekenden die op het inloopspreekuur komen lopen enorm uiteen.
Er zijn rechtzoekenden geweest die zich niet konden vinden in een door het Openbaar Ministerie opgelegde boete wegens een overtreding en willen graag weten welke weg ze dan moeten bewandelen. Ook zijn er rechtzoekenden geadviseerd wat te doen nadat zij een oproeping hebben ontvangen voor een zitting.
Daarnaast hebben rechtzoekenden vragen over zorg- en huurtoeslag waartegen men bezwaar wil maken. Anderen hebben vragen over hun rechten bij internetaankopen indien er sprake is van een gebrek of in geval men niet direct geld terugontvangt. Ook problemen met werkgevers en vragen over schuldhulpverlening worden regelmatig tijdens het inloopspreekuur gesteld. Wij zien ook dat ouderen de weg naar het inloopspreekuur weten te vinden. Soms begrijpen zij bepaalde brieven van instanties niet en wensen hierover uitleg en een andere keer hebben zij vragen over een akte van een notaris. Onze vrijwilligers bieden u zeker de helpende hand.Mocht u een juridisch probleem hebben of gewoon een vraag willen stellen over een brief van een instantie, dan bent u op donderdagavond van harte welkom in BaLaDe. U kunt uw vragen ook via onze website aan ons voorleggen. Bezoek ons op: www.gratisrechtshulp.nu   of    www.gratisrechtshulp.net

P1050547

Geen categorie
About Rechtshulp Nu